Kan inte sova. Ligger bara och tänker på T...

img_3222 (MMS)

Kan inte sova. Ligger bara och tänker på Tilde. Detta underbara barn! Nu har hon plötsligt börjat stamma, vilket hon gjort lite i korta perioder innan. Men inte lika mycket som nu, hon fastnar på flera ord och kommer inte vidare. Först trodde jag hon drev med mig, men när jag såg hur hon skämdes begrep jag ju att så inte va fallet. Mycket händer i hennes liv just nu, det är inte bara jag som håller på att separera. Det är hon också. Det är jobbigt även för henne. Kan detta sätta sig på talet? En inre stress som gör att hon börjat tok-stamma? Jag mår mest dåligt över situationen för jag ser att hon skäms. Hon försöker och försöker men fastnar bara på orden, sen ger hon upp istället. Fan i helvete med! Vad gör jag? Hur hjälper jag henne? Hur fixar man ett sånt här problem? Går det ens? Skit med!


Kommentarer
Postat av: Ida L

Man kan få hjälp hos en logoped tror jag. Kontakta vårdcentralen.

2011-10-25 @ 10:27:28
Postat av: Anita

Stammar ditt barn?

Upprepa gör vi väl alla, inte minst barn. De är ivriga, vill gärna berätta vad de har gjort på dagis eller i skolan och vill ha din uppmärksamhet. Detta brukar gå över efter ett tag. Stamning däremot är inte detsamma. 4% av alla barn stammar, oftast börjar det i 3-7 årsåldern. Att pojkar stammar är 4 gånger vanligare än flickor. När ett barn får tydliga svårigheter att säga vissa ord, tittar bort, avbryter sin mening och inte gärna berättar något, ska man inte avvakta för att se om stamning "växer bort", eller tiga ihjäl problemet för att inte "väcka björnen som sover". Sifforna visar tydligt: 1% av alla barn stammar även i vuxen ålder! Och björnen? Den har väckts för länge sedan av blickar, ord och handlingar av omgivningen.När ska man söka hjälp? Svaret är enkelt. Om ditt barn börjar halta, vad gör du då? Just det. Du söker hjälp av en expert, i detta fall av en logoped. Om inte den finns eller om väntetider är för långa kan en talpedagog överbrygga väntetiden. Tyvärr behövs på vissa ställen remiss av en läkare, som i många fall inte har kunskap om stamning och även om du får remiss är väntetiderna långa. Ge inte upp!!! Ditt barn, men även ni som föräldrar, har rätt att få information om stamning, personlig stöd och övningar.Vad kan ni göra? Ge ditt barn tid att prata. Om du inte har tid just då, tala om det, men ge barnet då en pratstund senare, där du sitter lugnt, lyssnar, behåller ögonkontakt och väntar. Sakta ner ditt eget och familjens taltempo. Ställ inte bara frågor. Berätta istället, så börjar barnet fylla på senare. Använd inte för svåra ord. Kritisera inte talet, men beröm inte heller "flytet". Avbryt inte och fyll inte i. Då tar du bort talet ifrån barnet och lyssnar på hur barnet pratar och inte VAD det har att säga. Det viktigaste är att barnet vågar säga det det vill säga, med eller utan stamning. Det kanske låter enkelt, men för den som stammar är det absolut ingen självklarhet!Lär mer om stamning! Ta kontakt med lokalförenigen och/eller riksförbundet. Då får du prata med någon som stammar själv och/eller med någon förälder.Beställ material. Prata om stamningen med barnet, familjen, skolan och låt barnet komma i kontakt med andra barn som stammar.För ni är inte ensamma!!!!

2011-10-25 @ 11:00:58
URL: http://www.anita.se/stamning.htm
Postat av: Anonym

Hej!

Jag tror att stammingen är bara är tillfällig. För som du skriver att det är ju inte bara du som separera. Det är stort för ett barn o flytta. Hon känner ju oxå hur du mår. Så jag tror det är tillfälligt. Men skulle det vara så att det inte gå väck efter ni ha flyttat så få du kontakta talpedagog genom BVC kan du få den hjälpen. :)

2011-10-25 @ 11:29:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0